Moja cesta k Apiterapii

Nikdy som si nemyslela, že sa raz budem zaoberať včelami. Vôbec ma to nenapadlo, hoci som ich ako dieťa a dcéra včelára vždy vnímala ako súčasť rodinného života. Skôr však ako prácu v podobe umývania pohárov, odviečkovania plástov, vytáčanie medu v medomete či žutie „koštialikového medu“. 

Až raz, jedného dňa som si uvedomila, že ich vnímam inak. Neviem, či to bolo chvíľkou času, či som na niečo čakala, nepamätám sa, prečo som stála pri úli. Prichytila som sa pri tom, ako neviem odtrhnúť oči od letáča, na ktorý pristávali a zároveň z neho odlietali včely. Neviem, či sa Vám niekedy niečo podobné stalo. Či ste zažili pocit, ako sa neviete prestať pozerať. Vtedy som sa dostala prvýkrát k apiterapii ja. Bolo to fascinujúce. Ako obraz, ktorý má dych, vôľu, život, históriu, svoj svet. Ako v galérii, keď sa zadívate na obraz, ktorý zrazu ožije. Nedokážem to jednoducho vysvetliť.  

Ak by som sa mala teraz rozpísať o apiterapii v jazyku štúdíí a výskumu, boli by to strany textov s odbornými názvami a výrazmi, ktorým ani ja sama nerozumiem. 

Chcem Vám apiterapiu priblížiť trošku ináč. Apiterapia, ako už hovorí jej názov, je liečba pomocou včiel a ich produktov. Ak si dávate do čaju med, v podstate už využívate apiterapiu. S jej pomocou môžete liečiť konkrétne ochorenia alebo ju môžete využiť ako prevenciu proti chorobám. 

Čo znamená apiterapia pre mňa ? Je to liečba pomocou prítomnosti včiel. Nemôžem povedať, že som milovníčka bodnutia, ale rozhodne  sa na uštipnutie pozerám inak. Snáď ma to menej hnevá  ako pred pár rokmi, taká dobrá rana, boľavá, opuchnutá, horúca….za opuchom a následným svrbením sa však  skrýva okamžitá reakcia telových buniek, ktoré spracovávajú cudziu látku a rozhodujú sa, ako sa jej zbavia alebo ako ju použijú vo svoj prospech. Vždy si poviem, že toto mi bolo treba na môj boľavý chrbát, či zachrípnutý hlas. Pozitívny postoj sa mi osvedčil.

No nie vždy ma včela pichne. Je tu aj príjemnejšia stránka  návštevy týchto večne sa náhliacich tvorov. Uchvacuje ma ich čistá vôňa zvuk a celková atmosféra úľa. Ich vysoko organizovaný, hierarchický život. Kľud a nekľud včelstva. Nervozita a relax ako by sa Vám preniesli pod kožu. Zrazu to cítite. Voniate. Počujete. 

Na mňa majú včely upokojujúci účinok. Avšak na  niektorých ľudí pôsobia včely práve opačne, spôsobujú nervozitu, nepokoj až hystériu. 

Na mňa  včely pôsobia upokojujúco. Dokonca som zaviedla porady s manželom vo včelíne. Chrbtom sa oprieme o úle a debatíme. Niekedy sedím sama. Včely si mrmlú, niekedy počujeme vodu, zvuk bystriny. Niekedy ďaleký šum mora. Niekedy stíhačku v diaľke. Vždy niečo iné. Vždy niečo okúzľujúco nové. 

Od úľu k Adelaide už nebolo po istom čase ďaleko. Keď nám známy ponúkol starý kočovný voz, s Marekom sme neváhali.. Lebo dostať starú maringotku za pohár medu pri pozemku pol hektára. No čo Vám poviem. Iste sa na niečo zíde. Zišla sa. Hrdo si stojí vo východnom  krídle nášho pozemku, teda ako my voláme tento kút nášho sveta, v záhrade č. 3. Prerobená, v pote tváre, na malý domček pripomínajúci hrad. Vežičku. Malú, útulnú v prevedení zelenobielych stien, starej 100 ročnej vitríny a mnohých starých, ale stále funkčných  drobných doplnkov. Na vešiak si ešte naši prarodičia vešali kabáty a hune, z okna sa pred 150 rokmi pozeral náš sused spoza hája. A mnohé iné skvosty našej rodiny. Oprášené, vyčistené, znovuzrodené.. Najpodstatnejší je však rošt, pod ktorým sa ukrývajú 4 kráľovstvá včelích rodín. Spievajúc svoje piesne leta, či tichučké šumiace sny zimy. A tá vôňa. Ten pocit. Ten pokoj. 

Príďte vyskúšať.